20211012_134114 (1)

מנהיגות בין דורית – בעידן פוסט קורונה חשובה מתמיד

המושג מנהיגות נחקר רבות, היום יותר מתמיד בעידן פוסט קורונה, מקבל את ההכרה מצד ארגונים כי חשיבותה והשפעתה קריטית להצלחה ארגונית. גו'ן קוטר , פרופסור למנהיגות בפקולטה למנהל עסקים בהרוורד  הגדיר מנהיגות כיכולת  לייצר שינוי, הוא רואה בניהול ומנהיגות שני מרכיבים שונים אשר משלימים זה את זה (Kotter, 1990) . חוקר מפורסם אחר ג'רי יוקל  טוען שמהות המנהיגות בארגונים היא למעשה ההשפעה על מאמצים אישיים וקולקטיבים להשגת מטרה משותפת (Yukl, 2012), למנהיגות יש את היכולת לשפר את ביצועי צוות בארגון. במחקר שאני עורך אני מנסה לחזק את התפיסה כי השונות הבין דורית זקוקה למאפייני ניהול ומנהיגות קצת שונים. מספר מחקרים  מציגים את שוני התפיסה הבין דורי לנושא הערכת המנהיגות של העובדים בעולם העבודה,

 ;Bako, 2018) (Sessa, Kabacoff, Deal, & Brown, 2007 אשר מושפעת מאוד מתכונות הדור, הערכים אשר מובילים אותו, תכונות והתנהגויות אשר העובד מחפש במנהל. הספרות והמחקר נוטים לבחון את נושא המנהיגות רבות, אך האם יש גם פער בין דורי בצורך העובד לסגנון הניהול והמנהיגות? הספרות המקצועית חלוקה על כך ומצביעה על מספר גישות בנושא. השוני במאפייני הדור והקונפליקט הארגוני שקיים, החוויה של העובד הערכים מובילה לצורך במנהיגות בין דורות שונה.

במחקר של Sessa, Kabacoff, Deal, & Brown הם מצאו כי קיים שוני בין דורי בהערכת תכונות המנהיגות,  דור הביבי בומרס (1945-1965) מחפשים מנהיג נבון ומשכנע דיפלומט ובעל יכולת פוליטית, בעל ניסיון וראייה ארוכת טווח , אמינות הנו הערך העליון שהם מחפשים במנהיג. דור X (1965- 1980 ) מחפש מנהיגות אופטימית משכנעת ובעלת ניסיון אשר מסוגל לראות את התמונה הרחבה דור זה מחפש מנהיגים בעלי יכולת מיקוד הקשבה עידוד ומשוב. דור Y( 1980- 1995 )מחפש מנהיג מסור יצירתי אשר מגלה אכפתיות לעובד באופן אישי וקשוב לעובד.   Bako במחקר שלו מזהה פער בין דורי בתפיסת המנהיגות הבין דורי, עפ"י המחקר שלו דור Z שונה מהדורות הקודמים בצפייה למנהיגות שלוקחת סיכונים, נכונה להקרבה, מעוררת קונפליטים ומעודדת את השונות. (Laudert, 2018) טוען כי דור Z לאור המאפיינים שלו מצפה למנהיגות אותנטית ומסתגלת אשר תהייה מסוגלת להכיל אותו בצורה טובה. Petrucci & Riverar  מציגים את הצורך במנהיגות דיגיטלית לאור השינוי הבין דורי והמעבר של העובד להיות יותר טכנולוגי, הם רואים השפעה של דור Z על המנהיגות המתפתחת והצורך של מנהלים להניע עובדים לתקשר איתם , להעביר משוב בצורה דיגיטלית כחלק מהמנהיגות החדשה המצופה מהמנהל .(Petrucci & Rivera, 2018)

הטענה שלי במחקר כי דינמיות ההשתנות מחייבת את המנהלים לסל רחב של מיומניות ויכולות מנהיגותיות וניהוליות מבוססות אינטלגנציה רגשית, אותנטיות, גמישות, השתנות וכמובן יכולת דיגיטלית.  האומנות הינה היכולת לבצע את ההתאמה ושליפת הכלים למול הצורך האישי והמקצועי של העובד כאשר ברור כי קיימת השפעה דורית על העובדים באופן החשיבה ותפיסתם את  המנהל.מנהיגות בין דורית טובה של מנהלים תחזק את הקשר עם העובדים ותאפשר מחויבות עובד רבה יותר.

מקורות 

 

Bako, M. (2018). Different leadership style choices, different generations. Prizren Social Science Journal, 2(2), 127-143.

Kotter, J. P. (1990). What leaders really do. HARVARD BUSINESS REVIEW, 103-111.

Laudert, E. (2018). Generation Z: Utilizing adaptive and authentic leadership to promote intergenerational collaboration at work. University of San Diego.

Petrucci, T., & Rivera, M. (2018). Leading growth through the digital leader. Journal of Leadership Studies, 12(3), 53-56.

Sessa, V. I., Kabacoff, R. I., Deal, J., & Brown, H. (2007). Generational differences in leader values and leadership behaviors. The Psychologist-Manager Journal, 1(10), 47-74.

Yukl, G. (2012). Effective leadership behavior: What we know and what questions need more attention. Academy of Management perspectives, 26(4), 66-85.

Yukl, G., Mahsud, R., Prussia, G., & Hassan, S. (2019). Effectiveness of broad and specific leadership behaviors. Personnel Review.